Blog
Voňavé recepty ze sadu
Džem z lesních borůvek
- Andrea
-
přečteno 1275×
Sezóna sběru lesních borůvek právě vrcholí, takže je správný čas zavařit si borůvky do džemu. Dnes vám ukážu jednoduchý a rychlý recept, jak si udělat domácí borůvkový džem. A to takový, který dlouho vydrží, má jemnou texturu a je božsky lahodný. V receptu použiji snížené množství cukru.
Příprava
- 1kg pravých lesních borůvek
- 1x Gelfix Extra 2:1
- 450g cukru Krystal
- 1 kávová lžička kyseliny citronové
- čisté a suché zavařovací sklenice s víčkem
Postup
Na pracovní desku si ještě připravte mixér a trychtýř pro daný typ sklenice. Vše potřebné máme nyní nachystáno, tak jdeme na to.
- Řádně umyté borůvky vložte do mixéru a rozmixujte je dle libosti buď zcela do hladka nebo ponechte kousky borůvek.
- Smíchejte Gelfix a 2 lžíce curku v hrnku.
- Rozmixované borůvky vložte do hrnce společně s 5 lžícemi vody.
- Borůvky s vodou zahřívejte 3 minuty a přidejte již připravenou směs Gelfixu a cukru
- Důležité: Gelfixová směs musí přijít do hrnce vždy před zbytkem cukru.
- Důkladně vše promíchejte a asi 2 minuty povařte, poté přidejte zbytek cukru.
- Vzniklou směs přiveďte k varu, stáhněte plamen a asi 3 minuty za občasného míchání vařte. Džem se nesmí zespodu hrnce začít připalovat.
- Polévkovou lžící odeberte pěnu, která se během vaření džemu vytvořila. Tento krok je důležitý, přispívá k delší trvanlivosti borůvkové zavařeniny.
- Nakonec přidejte čajovou lžičku kyseliny citronové - zvýrazní barvu džemu a také pomůže konzervaci. Teď vám vydrží opravdu dlouho, a to dva až tři roky (pokud ho dřív nesníte:)
Plnění džemu do sklenic
Do připravených sklenic nalijeme pomocí naběračky a trychtýře hotový vařící džem, tento krok by měl být co nejrychlejší. Ovšem dejte pozor, abyste se nepotřísnili horkým džemem. Jakmile sklenici naplníme, ihned ji uzavřeme víčkem a utáhneme. Jinak se sklenice příliš zahřeje a neudržíte jí v ruce. Zavíčkovanou sklenici vždy obraťte víčkem dolů, po 5 minutách obraťte sklenici zpátky - opět důležité pro přichycení víčka.
- Můj tip: Je nutné, aby hrdla sklenic před uzavřením byla čistá, jinak se víčka pořádně nepřichytí a džem se zkazí.
Sklenice nechte den v klidu vychladnout a ráno už můžete ochutnat svůj domácí džem s máslem a čerstvým pečivem.
Garantuji vám, že se od teď frekvence snídaní typu rohlík s marmeládou určitě zvýší.